Kwiecień

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
31.03

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka wiejska, papryka, herbata owocowa.
  • Kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka colesław, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa z zielonych warzyw z lanymi kluskami.
  • Tosty z żółtym serem, ketchup, herbata z cytryną i miodem.
  • Marchewka do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
01.04

wtorek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka z jajkiem i ogórkiem kiszonym), rzodkiewka, herbata.
  • Pizza z szynką, serem i sosem pomidorowym, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa zacierkowa.
  • Pankejki z miodem, kakao.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
02.04

środa

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z papryką, ogórek zielony, melisa.
  • Bitki wieprzowe w sosie własnym, kasza bulgur, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Kapuśniak z białej kapusty.
  • Naleśniki z musem jabłkowym, bawarka.
  • Rzodkiew biała do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
03.04

czwartek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, filet z piersi pieczony w ziołach, pomidor, mięta z cytryną.
  • Knedle ze śliwką polane jogurtem naturalnym, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa pomidorowa z ryżem.
  • Kanapka z masłem, sałatka z szynką konserwową, ananasem i porem, herbata.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
04.04

piątek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z żółtego sera i papryki, ogórek kiszony, herbata.
  • Pulpety z ryby w sosie koperkowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy z sosem vinegret, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa minestrone.
  • Ciasto piaskowe z owocami własnej produkcji, kakao.
  • Kalarepa do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
07.04

poniedziałek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, papryka, herbata z cytryną.
  • Kotlet pożarski, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Krem marchewkowo-porowy z grzankami.
  • Kanapka z nutellą własnej produkcji, kawa zbożowa.
  • Rzodkiew biała do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
08.04

wtorek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser mozzarella, pomidor, herbata owocowa.
  • Spaghetti z mięsem mielonym, sosem i żółtym serem, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa barszcz biały z ziemniakami.
  • Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi własnej produkcji, bawarka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
09.04

środa

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji, ogórek kiszony, melisa.
  • Pieczeń rzymska w sosie chrzanowym, kasza jęczmienna, bukiet warzyw z wody, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa jarzynowa z cukinią i ciecierzycą.
  • Budyń waniliowy z musem truskawkowym, herbatniki, woda z miodem i cytryną.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
10.04

czwartek

  • Kluski lane na mleku.

    Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z avocado, rzodkiewka, herbata owocowa.

  • Leczo z kiełbasą i warzywami, ryż, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa ogórkowa z makaronem muszelki.
  • Ciasto z ananasem własnego wypieku, bawarka.
  • Jabłko do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
11.04

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z brzoskwinią, herbata z cytryną.
  • Pieczeń rybna, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej i marchewki, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa kalafiorowa.
  • Kanapka z masłem, sałatka jarzynowa własnej produkcji, mięta.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
14.04

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata z cytryną i miodem.
  • Kotlet siekany z piersi kurczaka z papryką i pieczarkami, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Krem dyniowo-kukurydziany z pestkami słonecznika.
  • Ryż z prażonym jabłkiem, cynamonem i jogurtem naturalnym, melisa.
  • Kalarepa do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
15.04

wtorek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jakiem i ogórkiem kiszonym, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Gulasz wieprzowy z warzywami, kopytka, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa krupnik z kaszą jęczmienną.
  • Galaretka owocowa z truskawkami, wafle kukurydziane, mięta.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
16.04

środa

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, kiełki mieszane, melisa.
  • Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, sałata lodowa z sosem ziołowym, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty.
  • Szarlotka własnego wypieku, woda z mięta i cytryną.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
17.04

czwartek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnego wyrobu, ogórek zielony, herbata rumiankowa.
  • Kotlet ziemniaczany z sosem pieczarkowym, surówka colesław, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Żurek wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem.
  • Babka cytrynowa własnej produkcji, ciasteczka w kształcie jajka z budyniem, bawarka.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
18.04

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, papryka, herbata.
  • Ryba z pieca, ziemniaki, surówka z ogórków kiszonych z pomidorami, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Barszcz ukraiński.
  • Kisiel wiśniowy własnej produkcji z tartym jabłkiem, herbatniki, woda z miodem i cytryną.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
21.04

poniedziałek

- - -
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
22.04

wtorek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, ogórek kiszony, herbata.
  • Makaron z białym serem i polewą truskawkową, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa brokułowa z makaronem orzo.
  • Koktajl owocowy na kefirze, chrupki kukurydziane.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
23.04

środa

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa z rzodkiewką, kiełki mieszane, herbata owocowa.
  • Kotlet jajeczny, ziemniaki, surówka z gotowanych buraczków, ogórków kiszonych i jabłka, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa krem pomidorowo-paprykowy z grzankami.
  • Racuchy drożdżowe z jabłkiem, bawarka.
  • Rzodkiew biała do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
24.04

czwartek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnego wyrobu, papryka, mięta z cytryną.
  • Potrawka z kurczaka z warzywami, makaron pełnoziarnisty, surówka z pora i jabłka z majonezem, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa z zielonego groszku.
  • Ciasto murzynek własnego wypieku z cukrem pudrem, kawa zbożowa.
  • Jabłko do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
25.04

piątek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, melisa.
  • Ryba po grecku, ziemniaki, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Barszcz czerwony czysty z lanymi kluskami.
  • Pankejki z brzoskwiniami na jogurcie greckim, melisa z cytryną.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
28.04

poniedziałek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka krucha, ogórek zielony, herbata owocowa.
  • Kolorowy kociołek z kurczakiem, pomidorami, cukinią i papryką, ryż, kalafior na parze z pieca, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa szpinakowa z ziemniakami.
  • Wytrawne gofry własnej produkcji z szynką, serem i papryką, z sosem ketchupowo-majonezowym, herbata z cytryną.
  • Marchewka do chrupania
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
29.04

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pomidorowa pasta z makreli z ogórkiem kiszonym i koperkiem, rzodkiewka, herbata z cytryną.
  • Kluski śląskie z sosem pieczarkowym, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem muszelki.
  • Bułka wrocławska z masłem i miodem, kawa inka.
  • Rzodkiew biała do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
30.04

środa

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo z majonezem i szczypiorkiem, papryka, herbata owocowa.
  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i kiełbasą, mix sałat z sosem vinegret, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym.
  • Naleśniki z powidłami śliwkowymi własnej produkcji, woda z miodem i cytryną.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
01.05

czwartek

 -  -  -
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
02.05

piątek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, herbata z cytryną.
  • Kotlet z ryby z pieca, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej i marchewki, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa barszcz biały z makaronem.
  • Jabłko pieczone z miodem i cynamonem, bawarka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.