Styczeń - luty

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
29.01

poniedziałek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Makaron bolognesse na pomidorach pelatti, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa szczawiowa.
  • Andruty przekładane kremem czekoladowym własnej produkcji, bawarka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
30.01

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Antrykot drobiowy, ziemniaki, puree buraczane, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa pomidorowa z ryżem.
  • Placuszki z jabłkiem na kefirze, melisa.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
31.01

środa

  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji, papryka, kawa inka.
  • Gyros drobiowy, kasza bulgur, surówka wielowarzywna, dip czosnkowy, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami.
  • Budyń waniliowy z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
01.02

czwartek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka krucha, pomidor, herbata owocowa.
  • Zraziki wieprzowe, gnocchi, fasolka szparagowa, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa barszcz biały.
  • Szarlotka własnej produkcji, bawarka.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
02.02

piątek

  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, kakao.
  • Kluski leniwe z bułką tartą, surówka z marchewki i jabłka na bazie soku pomarańczowego, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty.
  • Kanapka z masłem, sałatka jarzynowa własnej produkcji, herbata z cytryną.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
05.02

poniedziałek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, papryka, herbata z cytryną.
  • Pieczone udziki z kurczaka, ziemniaki, mix sałat na jogurcie, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa jarzynowa.
  • Kisiel wiśniowy własnej produkcji z tartym jabłkiem, herbatniki.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
06.02

wtorek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidor, herbata owocowa.
  • Stroganow wołowo-wieprzowy, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Sałatka z makaronem orzo, szynką konserwową, ananasem, kukurydzą i papryką, melisa.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
07.02

środa

  • Pieczywo mieszane z masłem, filet z kurczaka pieczony w ziołach własnej produkcji, ogórek zielony, bawarka.
  • Kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta zasmażana, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami.
  • Kasza manna z musem truskawkowym, mięta.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
08.02

czwartek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, herbata owocowa.
  • Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, mix sałat, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa zacierkowa.
  • Herbatniki, bawarka.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
09.02

piątek

  • Pieczywo mieszane z masłem, humus własnej produkcji, ogórek kiszony, bawarka.
  • Pizza z szynką i serem, sos czosnkowy i pomidorowy, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa minestrone.
  • Pankejki z brzoskwiniami, melisa.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
12.02

poniedziałek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, pomidor, bawarka.
  • Lasagne bolognesse z sosem pomidorowym, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami.
  • Ciasto czekoladowe własnej produkcji, bawarka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
13.02

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem, kiełki mieszane, herbata owocowa.
  • Filet z kurczaka w chrupiącej panierce, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa pomidorowa z makaronem.
  • Naleśniki z jabłkiem, melisa.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
14.02

środa

  • Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, papryka, kawa inka.
  • Ryba z pieca, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa grochówka.
  • Budyń waniliowy z musem wiśniowym, chrupki kukurydziane.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
15.02

czwartek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnej produkcji, pomidor, herbata owocowa.
  • Burger wołowo-wieprzowy, ziemniaki opiekane, mix sałat, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa barszcz ukraiński.
  • Kanapka z masłem i miodem, bawarka.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
16.02

piątek

  • Pieczywo mieszane z masłem, humus własnej produkcji, rzodkiewka, kakao.
  • Pierogi z serem białym, polewa owocowa, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa kapuśniak.
  • Tosty z szynką i żółtym serem, ketchup, herbata z cytryną.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
19.02

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka złota z indyka, papryka, herbata owocowa.
  • Makaron bolognesse na pomidorach pelatti, ser żółty, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa zalewajka z ziemniakami.
  • Pieczone jabłko z cynamonem, mięta.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
20.02

wtorek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pomidorowa pasta z makreli, kiełki mieszane, herbata z cytryną.
  • Medaliony drobiowe, ziemniaki, fasolka z kukurydzą, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Pankejki z brzoskwinią, bawarka.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
21.02

środa

  • Pieczywo mieszane z masłem, filet z kurczaka pieczony w ziołach własnej produkcji, ogórek zielony, kawa inka.
  • Gnocchi z sosem ala carbonara, mix sałat, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa fasolowa.
  • Koktajl bananowo-szpinakowy na kefirze, wafle kukurydziane cienkie.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
22.02

czwartek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajko w majonezie własnej produkcji, pomidor, herbata owocowa.
  • Schab w sosie maślanym z rozmarynem, kasza pęczak, surówka z ogórkiem kiszonym, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa pomidorowa ryżanka.
  • Ciasto drożdżowe własnego wypieku, bawarka.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
23.02

piątek

  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z białej fasoli, ogórek kiszony, kakao.
  • Ryba z pieca, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa buraczkowa zabielana.
  • Makaron kokardki z truskawkami i polewą jogurtową, mięta.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
26.02

poniedziałek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem,  pasztet drobiowy, papryka, herbata z cytryną.
  • Pierogi z mięsem i okrasą, surówka colesław, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Pieczarkowa z makaronem.
  • Ryż zapiekany z musem jabłkowym, cynamonem i polewą jogurtową, mięta.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
27.02

wtorek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem i szczypiorkiem, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa pomidorowa z ryżem.
  • Koktajl bananowo-malinowy na maślance, chrupki kukurydziane.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
28.02

środa

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z pieczonych warzyw własnej produkcji, kiełki mieszane, mięta.
  • Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym, ryż z warzywami, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa krupnik.
  • Placuszki z jabłkiem na kefirze, melisa.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
29.02

czwartek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, herbata owocowa.
  • Stroganow wołowo-wieprzowy, makaron, sałatka szwedzka, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa ogórkowa.
  • Kasza manna z musem truskawkowym, herbatniki.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
01.03

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa z papryką, ogórek zielony, herbata z cytryną.
  • Naleśniki z jabłkiem, polewa jogurtowo-cynamonowa, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa barszcz biały.
  • Ciasteczka owsiane własnej produkcji, bawarka.
  • Marchewka biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.