Maj 2021

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
03.05

poniedziałek

- - -
-
04.05

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka, rukola, rzodkiewka, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną.
  • Pulpet w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą, kompot owocowy.
  • Banan, mix suszonych owoców i ziaren.
  • Biały barszcz.
  • Grahamka z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
05.05

środa

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, sałata masłowa, pomidor, rzodkiew biała, mięta.
  • Makaron z białym serem i polewą truskawkową, kompot wiśniowy.
  • Winogrono, mix suszonych owoców i ziaren.
  • Zupa z fasolki szparagowej.
  • Pampuchy drożdżowe z jabłkiem, herbata owocowa.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
06.05

czwartek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z pstrąga wędzonej z kaparami, rukola, papryka, herbata owocowa.
  • Gulasz z szynki, kasza bulgur, surówka z buraczków i jabłka, kompot porzeczkowy.
  • Gruszka, mix suszonych owoców i ziaren.
  • Zupa zacierkowa.
  • Kajzerka z masłem, ser żółty, sałata rzymska, pomidor, mięta.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
07.05

piątek

  • Płatki Cini Mini truskawkowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z białej fasoli, sałata masłowa, ogórek kiszony, rzodkiewka, herbata z cytryną.
  • Ryba pieczona, ziemniaki,
  • bukiet warzyw, kompot owocowy.
  • Jabłko, mix suszonych owoców i ziaren.
  • Zupa kapuśniak.
  • Grahamka z masłem, schab pieczony własnej produkcji, kiełki, pomidor, rzodkiew biała, herbata owocowa.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
10.05

poniedziałek

  • Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica, sałata masłowa, pomidor, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Spaghetti bolognese z dodatkiem sera żółtego, kompot owocowy.
  • Banan, mix suszonych owoców i ziaren.
  • Zupa koperkowa.
  • Chałka z masłem, herbata owocowa.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
11.05

wtorek

  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, sałata rzymska, ogórek zielony, herbata z cytryną.
  • Udziki z kurczaka pieczone, ziemniaki, bukiet warzyw.
  • Nektarynka, mix suszonych owoców i ziaren.
  • Rosół z makaronem.
  • Bułka maślana z miodem, herbata z miodem i cytryną.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
12.05

środa

  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, rukola, pomidorki koktajlowe, rzodkiew białą, herbata z miodem i cytryną.
  • Szynka w sosie własnym, kasza gryczana, buraczki zasmażane.
  • Gruszka, mix suszonych owoców i ziaren.
  • Zupa grochowa.
  • Kajzerka z masłem, pasztet, ogórek zielony, herbata z miodem i cytryną.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
13.05

czwartek

  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z ryby wędzonej z kaparami, kiełki, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowo-koperkowym, ziemniaki, surówka wiosenna.
  • Jabłko, mix suszonych owoców i ziaren.
  • Zupa krupnik.
  • Koktajl bananowo-malinowy własnej produkcji, chrupki kukurydziane.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
14.05

piątek

  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka, sałata masłowa, papryka, pomidor, herbata z miodem i cytryną.
  • Ryż z jabłkiem i polewą śmietankowo-cynamonową.
  • Melon, mix suszonych owoców i ziaren.
  • Zupa barszcz ukraiński.
  • Mini drożdżówka z jabłkiem herbata owocowa.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
17.05

poniedziałek

  • Płatki orkiszowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, sałata masłowa, papryka, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Pierogi z mięsem i okrasą, surówka colesław, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa kalafiorowa.
  • Grahamka z masłem, szynka z indyka, ogórek zielony, mięta.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
18.05

wtorek

  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, sałata rzymska, ogórek kiszony, rzodkiew biała, herbata z miodem i cytryną.
  • Kotlet z kurczaka, ziemniaki, surówka z marchewki i kukurydzy, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa pomidorowa z ryżem.
  • Bułka wrocławska z masłem i miodem, kawa inka.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
19.05

środa

  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, rukola, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, melisa z cytryną.
  • Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym, surówka z młodej kapusty, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa porowa.
  • Kajzerka z masłem, koktajl wiśniowy własnej produkcji.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
20.05

czwartek

  • Płatki gryczane na mleku. 
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z ryby wędzonej z pomidorami suszonymi, kiełki, ogórek kiszony, mięta z cytryną.
  • Bitka wieprzowa w sosie własnym, kasza gryczana, fasolka na parze, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa ogórkowa.
  • Kisiel truskawkowy z tartym jabłkiem, chrupki kukurydziane.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
21.05

piątek

  • Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo, sałata masłowa, papryka, pomidor, herbata z miodem i cytryną.
  • Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa buraczkowa.
  • Ciasto piaskowe własnej produkcji, kakao.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.