Wrzesień

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

poniedziałek

- - -
Alergeny:
 

wtorek

- - -
Alergeny:
 

środa

- - -
Alergeny:
 

czwartek

- - -
Alergeny:
01.09

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka konserwowa, ogórek zielony, herbata owocowa.
  • Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa krupnik z kaszą jaglaną.
  • Bułka wrocławska z masłem, sałatka z makaronem orzo, szynką, papryką, kukurydzą i ananasem, melisa.
  • Jabłko i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
04.09

poniedziałek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka krucha, pomidor, herbata z cytryną i miodem.
  • Łupki chrupki, ziemniaki, duet marchewkowy z pary, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Budyń waniliowy z musem malinowym, herbatniki.
  • Marchewka i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
05.09

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem, papryka, herbata owocowa.
  • Spaghetti bolognese na pomidorach pelatti, ser typu parmezan, kompot owocowy.
  • Nektarynka.
  • Zupa barszcz biały.
  • Bułka wrocławska z masłem, sałatka jarzynowa własnej produkcji, mięta.
  • Ogórek zielony i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
06.09

środa

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnej produkcji, ogórek zielony, herbata z cytryną i miodem.
  • Gulasz cielęcy z warzywami, kasza bulgur, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa buraczkowa.
  • Makaron kokardki z białym serem, truskawkami i polewą jogurtową, herbata owocowa.
  • Kalarepa i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
07.09

czwartek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo z majonezem własnej produkcji, pomidor, herbata rumiankowa.
  • Schab w sosie własnym, kopytka, surówka z buraczków, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa zacierkowa.
  • Koktajl bananowo-szpinakowy własnej produkcji, biszkopty.
  • Marchewka i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
08.09

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, ogórek kiszony, herbata z cytryną.
  • Kluski leniwe z bułką tartą, surówka z marchewki z dodatkiem soku pomarańczowego, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa kapuśniak.
  • Ciasto z kaszy manny własnej produkcji, kakao.
  • Papryka i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 11.09

poniedziałek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, papryka, herbata owocowa.
  • Pierogi z mięsem i okrasą, surówka colesław, kompot owocowy.
  • Arbuz.
  • Zupa kalafiorowa.
  • Kisiel truskawkowy własnej produkcji z tartym jabłkiem, chrupki kukurydziane.
  • Ogórek zielony i marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
 12.09

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem.
  • Kotlet mielony, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa pomidorowa z makaronem.
  • Placuszki z marchewką, mięta.
  • Jabłko i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
 13.09

środa

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, filet z kurczaka pieczony w ziołach własnej produkcji, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Gnocchi z sosem gulaszowym, fasolka szparagowa gotowana, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa zalewajka.
  • Ryż zapiekany z musem jabłkowym i polewą jogurtową, mięta.
  • Marchewka i papryka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
14.09

czwartek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska, pomidor, herbata z cytryną i miodem.
  • Bitka wieprzowa w sosie maślano-kremowym, kasza gryczana, surówka wielowarzywna, kompot owocowy.
  • Śliwka.
  • Zupa ogórkowa.
  • Brownie własnej produkcji, kawa inka.
  • Marchewka i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
15.09

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, ogórek zielony, herbata rumiankowa.
  • Ryba po grecku na ciepło, ziemniaki, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa barszcz ukraiński.
  • Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym (jabłko, banan, brzoskwinia, ananas), herbatniki, herbata.
  • Papryka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 18.09

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.Pieczywo mieszane z masłem,  pasztet drobiowy, pomidor, herbata z cytryną i miodem.
  • Makaron ala carbonara, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa jarzynowa.
  • Pankiejki z brzoskwiniami, kawa inka.
  • Kalarepa i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
 19.09

wtorek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pomidorowa pasta z makreli, kiełki, herbata owocowa.
  • Kotlet schabowy, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Arbuz.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Koktajl truskawkowy własnej produkcji, wafle kukurydziane.
  • Marchewka i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
 20.09

środa

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji, ogórek zielony, mięta.
  • Stroganow wołowo-wieprzowy, kasza wiejska, surówka z ogórkiem kwaszonym, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa szczawiowa.
  • Szarlotka własnej produkcji, bawarka.
  • Ogórek zielony i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
21.09

czwartek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa z papryką, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa pieczarkowa.
  • Tosty z szynką i żółtym serem, ketchup, mięta.
  • Marchewka i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
22.09

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, ogórek kiszony, herbata rumiankowa.
  • Naleśniki z prażonym jabłkiem, polewa cynamonowa, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa żurek.
  • Bułka wrocławska z masłem, sałatka brokułowa z jajkiem i kurczakiem, melisa.
  • Marchewka i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
25.09

poniedziałek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka z indyka, papryka, herbata z cytryną i miodem.
  • Kawałki kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, ryż, surówka z kiełkami, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa krupnik z kaszy mannej.
  • Ciasteczka czekoladowe własnej produkcji, bawarka.
  • Jabłko i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
26.09

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, humus własnej produkcji, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Antrykot drobiowy, ziemniaki, fasolka z kukurydzą, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa pomidorowa z makaronem.
  • Naleśniki z białym serem i polewą jogurtową, melisa.
  • Marchewka i papryka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
27.09

środa

  • ZacierkI na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnej produkcji, pomidor, mięta.
  • Placki ziemniaczane z sosem ala myśliwskim, surówka z marchewki i pora, kompot owocowy.
  • Brzoskwinia.
  • Zupa z żółtej fasolki na mleku kokosowym.
  • Kasza jaglana z musem truskawkowym, herbatniki, kawa inka.
  • Jabłko i ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
28.09

czwartek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Klopsy drobiowe w sosie bazyliowym, makaron durum, surówka wielowarzywna, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa ogórkowa.
  • Chałka z masłem i powidłami śliwkowymi własnej produkcji, kakao.
  • Kalarepa i marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
29.09

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, herbata rumiankowa.
  • Ryba w cieście sezamowym, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy.
  • Nektarynka.
  • Zupa dyniowa.
  • Kajzerka z masłem, sałatka meksykańska z ryżem, szynką konserwową, papryką, kukurydzą, fasolą czerwoną, melisa z cytryną.
  • Jabłko i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.