Styczeń 2021

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
04.01

poniedziałek

  • Płatki Cini Minis 15g
    na mleku 150 ml. 
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • szynka wiejska 15g,
  • sałata masłowa, papryka, ogórek świeży 5/20/20g,
  • herbata z cytryną 200ml.
  • Kolorowy kociołek z piersi kurczaka z cukinią, fasolką szparagową, cebulką 200g,
  • kasza pęczak 40g,
  • surówka z pora i marchwi 120g,
  • sok tłoczony jabłkowy 200 ml. 
  • Kaki 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa szczawiowa z jajkiem 225ml. 
  • Galaretka owocowa z malinami 150ml,
  • chrupki kukurydziane 35g. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY:1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
05.01

wtorek

  • Płatki ryżowe 15g
    na mleku 150ml.
      
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • pasztet drobiowy domowy 15g,
  • roszponka, ogórek kiszony, pomidorki koktajlowe 5/20/20g,
  • herbata rumiankowa 200 ml.
  • Gołąbki w sosie pomidorowym 65/20g,
  • ziemniaki zapiekane 150g,
  • jarzynka z buraczków 120g,
  • kompot truskawkowy 200ml. 
  • Banan 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa pieczarkowa 225ml. 
  • Ciasto piaskowe ze śliwką 40g,
  • herbata malinowa 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
06.01

środa

- - -
07.01

czwartek

  • Płatki jęczmienne 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • pasta rybno-serowa z koperkiem 50g,
  • rzodkiewka, rukola 20/5g,
  • herbata porzeczkowa 200ml.
  • Pałeczki z kurczaka pieczone w sezamie 65g,
  • ryż paraboliczny 40g,
  • surówka z kapusty pekińskiej 120g,
  • melisa z cytryną 200ml. 
  • Melon 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa krem z porów z grzankami 225ml. 
  • Grahamka z masłem 35/5g,
  • szynka z indyka 15g,
  • kiełki, sałata masłowa, papryka, ogórek kiszony 5/5/20/20g,
  • herbata owocowa 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
08.01

piątek

  • Płatki kukurydziane 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • polędwica 15g,
  • sałata rzymska, pomidor, ogórek świeży 5/20/20g,
  • herbata malinowa 200ml.
  • Kuleczki rybne pod pierzynką 65g,
  • ziemniaki z koperkiem 150/5g,
  • surówka z marchwi 120g,
  • sok tłoczony pomarańczowy 200ml.
  • Gruszka 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa biały barszcz 225ml.
  • Kajzerka z żółtym serem na ciepło 35/15g,
  • ketchup 5g,
  • herbata z miodem i cytryną 200ml.
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13 
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
11.01

poniedziałek

  • Kasza manna 15g
    na mleku 150 ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • twarożek z rzodkiewką 15/5g,
  • kiełki, ogórek świeży 5/20g,
  • herbata z cytryną 200ml.
  • Zapiekane eskalopki z indyka 70g,
  • ryż 40g,
  • surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i kukurydzą 120g,
  • sok tłoczony jabłkowy 200ml. 
  • Jabłko 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa fasolowa 225g. 
  • Bułka wieloziarnista z masłem i szynką 35/5/15g,
  • pomidorki koktajlowe, kalarepa, rukola 20/20/5g. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
12.01

wtorek

  • Płatki kukurydziane czekoladowe 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • pasta z kiełbasy z ogórkiem kiszonym, cebulką i musztardą 15g,
  • sałata masłowa, pomidor 5/20g,
  • herbata porzeczkowa 200ml.
  • Krokiety z mięsem 200g,
  • surówka z ogórków kiszonych z jabłkiem i cebulką 120g,
  • kompot truskawkowy 200ml. 
  • Gruszka 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa czerwony barszcz 225ml. 
  • Kasza jaglana z owocami i rodzynkami 150g,
  • melisa z cytryną 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
13.01

środa

  • Płatki owsiane 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • schab pieczony w ziołach własnej produkcji 15g,
  • sałata roszponka, pomidor, rzodkiew biała 5/20/20g,
  • herbata z dziką różą 200ml.
  • Kluski leniwe polane jogurtem naturalnym z cukrem i cynamonem 200g,
  • surówka z marchwi i ananasa 120g,
  • sok tłoczony pomarańczowy 200ml. 
  • Pomarańcza 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa gulaszowa 225ml. 
  • Kisiel wiśniowy z tartym jabłkiem 150g,
  • herbatniki 35g,
  • mus owocowy 100ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13 
14.01

czwartek

  • Płatki gryczane 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • pasta rybna z jajkiem 15g,
  • szczypiorek, ogórek kiszony, rzodkiewka 5/20/20g,
  • herbata malinowa 200ml.
  • Placki ziemniaczane 150g,
  • sałata lodowa z sosem winegret 120g,
  • mięta 200ml. 
  • Śliwka 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Krupnik z kaszy jęczmiennej 225ml. 
  • Bułka wrocławska z miodem 35/5g,
  • kakao 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
15.01

piątek

  • Płatki jaglane 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • szynka drobiowa 15g,
  • sałata rzymska, pomidor, rzodkiew biała 5/20/20g,
  • melisa z cytryną 200ml.
  • Zapiekanka rybna z ziemniakami 180g,
  • surówka z kalarepy i jabłka z jogurtem naturalnym 120g,
  • herbata rumiankowa 200ml. 
  • Mandarynka 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Krem z brokułów z grzankami 225ml. 
  • Ciasto piaskowe własnego wypieku 40g,
  • kawa inka 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
18.01

poniedziałek

  • Płatki ryżowe 15g
    na mleku 150 ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • szynka wiejska 15g,
  • sałata masłowa, pomidor, papryka 5/20/20g,
  • herbata malinowa 200ml.
  • Kotlet schabowy panierowany w płatkach kukurydzianych 65g,
  • ziemniaki 150g,
  • marchewka z groszkiem zasmażana 120g,
  • kompot śliwkowy 200ml. 
  • Winogrono 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa koperkowa z ziemniakami 225ml. 
  • Budyń waniliowy z musem malinowym 150ml,
  • chrupki kukurydziane 35g,
  • sok owocowy 100ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
19.01

wtorek

  • Kluski lane 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • pasta jajeczna z avocado 15g,
  • szczypiorek, ogórek zielony 20/20,
  • herbata miętowa 200ml.
  • Sznycel duszony w sosie własnym 70/20g,
  • kopytka 40g,
  • kalafior z wody 120g,
  • sok tłoczony jabłkowy 200ml. 
  • Borówki 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty 225ml. 
  • Chałka z masłem i miodem 35/5g,
  • kakao 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
20.01

środa

  • Płatki orkiszowe 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • łopatka pieczona w ziołach własnej produkcji 15g,
  • sałata rzymska, ogórek kiszony, kiełki 5/20/5g,
  • herbata rumiankowa 200ml.
  • Kaszotto warzywne z serem z kaszy pęczak 200g,
  • buraczki zasmażane 120g,
  • kompot truskawkowy 200ml. 
  • Melon 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa pomidorowa z ryżem 225ml. 
  • Kajzerka z masłem 35/5g,
  • kiełbasa żywiecka 15g,
  • ketchup, papryka 5/20g,
  • melisa z cytryną 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
21.01

czwartek

  • Płatki Cini Minis 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • pasta rybna z kaparami 15g,
  • rukola, pomidorki koktajlowe, rzodkiew biała 5/20/20g,
  • herbata truskawkowa 200ml.
  • Duszona wieprzowina po burgundzku (włoszczyzna, pieczarki, cebula, jałowiec, tymianek) 65/20g,
  • kasza gryczana 40g,
  • ogórek kiszony 120g,
  • sok tłoczony pomarańczowy 200ml. 
  • Śliwka 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa krem z zielonego groszku z grzankami 225ml. 
  • Jabłko smażone w cieście naleśnikowym 150g,
  • herbata z miodem i cytryną 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13 
22.01

piątek

  • Płatki jaglane 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • pasta humus 15g,
  • sałata roszponka, pomidor, rzodkiewka 5/20/20g,
  • herbata z dziką różą 200ml.
  • Pieczeń rybna w sosie pomidorowym 65/20g,
  • ziemniaki 150g,
  • surówka z marchwi i kukurydzy 120g,
  • kompot owocowy 200ml. 
  • Jabłko 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa ogórkowa 225ml. 
  • Ryż z prażonym jabłkiem, cynamonem i jogurtem naturalnym 150g,
  • herbata owoce sadu 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
25.01

poniedziałek

  • Płatki jęczmienne 15g
    na mleku 150 ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • ser żółty 15g,
  • sałata rzymska, pomidorki koktajlowe, ogórek świeży 5/20/20g,
  • herbata owocowa 200ml.
  • Kotlet mielony 65g,
  • ziemniaki 150g,
  • mizeria z koperkiem i jogurtem naturalnym 120g,
  • napój miodowo-cytrynowy 200ml. 
  • Banan 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa jarzynowa z pomidorami 225ml. 
  • Grahamka z masłem 35/5g,
  • szynka z indyka 15g,
  • pomidor, kiełki 20/5g,
  • herbata rumiankowa 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
26.01

wtorek

  • Płatki owsiane 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • jajecznica ze szczypiorkiem 15g,
  • sałata rzymska, papryka, ogórek kiszony 5/20/20g,
  • herbata z dziką różą 200ml.
  • Indyk w sosie słodko-kwaśnym 70/20g,
  • ryż paraboliczny 40g,
  • surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i czerwoną fasolą 120g,
  • kompot porzeczkowy 200ml. 
  • Melon 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Krem z pieczarek z zacierkami 225ml. 
  • Kasza manna z musem malinowym 150g,
  • herbata rumiankowa 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
27.01

środa

  • Płatki kukurydziane 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • kiełbasa krakowska podsuszana 15g,
  • sałata roszponka, pomidor, rzodkiew biała 5/20/20g,
  • herbata z cytryną 200ml.
  • Zapiekanka warzywna z kaszą bulgur 200g,
  • ketchup 5g,
  • kompot jabłkowy 200ml. 
  • Gruszka 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa kalafiorowa 225ml. 
  • Sernik na zimno 40g,
  • kawa inka 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
28.01

czwartek

  • Płatki orkiszowe 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • pasta z makreli z ogórkiem kiszonym 15/5g,
  • kiełki, papryka 5/20g,
  • herbata malinowa 200ml.
  • Makaron łazanki z mięsem mielonym i kapustą 200g,
  • kompot truskawkowy 200ml. 
  • Mandarynka 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa kartoflanka 225ml. 
  • Bułka wrocławska z masłem 35/5g,
  • sałatka jarzynowa 120g,
  • herbata owoce sadu 200ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
29.01

piątek

  • Zacierki 15g
    na mleku 150ml.
     
  • Pieczywo mieszane z masłem 35/5g,
  • ser biały w plastrach 15g,
  • rukola, rzodkiewka, ogórek świeży 5/20/20g,
  • herbata miętowa 200ml.
  • Filet z ryby pieczony z warzywami 65/40g,
  • ziemniaki 150g,
  • surówka z kiszonej kapusty i marchewki 120g,
  • kompot gruszkowy 200ml. 
  • Kaki 100g,
  • mix suszonych owoców i ziaren 50g.
  • Zupa z fasolki szparagowej 225ml. 
  • Bułka maślana z masłem 35/5g,
  • jogurt naturalny z truskawkami własnego wyrobu 200ml,
  • mus owocowy 100ml. 
  • Mix świeżych owoców i warzyw do gryzienia 100g.
ALERGENY: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

* gramatura produktów przed obróbką termiczną.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.