Maj

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
06.05

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, papryka, herbata owocowa.
  • Klopsy wołowo-wieprzowe w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka colesław, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa ogórkowa.
  • Pieczone jabłko z miodem i cynamonem, mięta.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
07.05

wtorek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem i szczypiorkiem, kiełki mieszane, herbata z cytryną.
  • Antrykot drobiowy, ziemniaki, duet marchewkowy, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Koktajl bananowo-malinowy na kefirze, wafle kukurydziane cienkie.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
08.05

środa

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji, pomidor, mięta.
  • Stroganow wieprzowy, kasza gryczana, surówka z ogórkiem kiszonym, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa barszcz biały.
  • Ciasto drożdżowe własnej produkcji, bawarka.
  • Rzodkiew biała i marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
09.05

czwartek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z brzoskwinią, herbata owocowa.
  • Devolay z masłem, ziemniaki, mizeria, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa buraczkowa zabielana.
  • Tosty z szynką i żółtym serem, ketchup, herbata.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
10.05

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, humus własnej produkcji, ogórek kiszony, mięta.
  • Naleśniki z pomarańczowym serkiem, polewa jogurtowa, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa kapuśniak.
  • Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i polewą jogurtową, herbata z cytryną.
  • Kalarepa i marchewka chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.