Marzec

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
04.03

poniedziałek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka z indyka, papryka, herbata z cytryną.
  • Potrawka z kurczaka w sosie śmietankowym, ryż, bukiet warzyw, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa jarzynowa.
  • Kisiel wiśniowy własnej produkcji z tartym jabłkiem, wafle wyżowe.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
05.03

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta zasmażana, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Tosty z żółtym serem, ketchup, mięta.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
06.03

środa

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnej produkcji, pomidor, mięta.
  • Placki po zbójnicku, surówka z ogórkiem kiszonym, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa szczawiowa.
  • Kasza jaglana z musem truskawkowym, biszkopty.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
07.03

czwartek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, surówka z selera i marchewki, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa barszcz czerwony.
  • Sałatka meksykańska z ryżem, szynką konserwową, papryką, kukurydzą, fasolą czerwoną, melisa.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
08.03

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasztet warzywny z cieciorką własnej produkcji, pomidor, herbata z cytryną.
  • Ryba w cieście naleśnikowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty.
  • Ciasto cytrynowe własnej produkcji, bawarka.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
11.03

poniedziałek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka tradycyjna, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Makaron bolognesse na pomidorach pelatti, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa ogórkowa.
  • Jabłko pieczone z miodem i cynamonem, herbata z cytryną.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
12.03

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem i szczypiorkiem, ogórek kiszony, herbata z cytryną.
  • Pieczone udziki z kurczaka w zalewie miodowej, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa pomidorowa z ryżem.
  • Budyń waniliowy z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane.
  • Papryka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
13.03

środa

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, filet z kurczaka pieczony w ziołach własnej produkcji, papryka, herbata owocowa.
  • Bitka wieprzowa w sosie własnym, kasza gryczana, surówka z buraków na zimno, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa zacierkowa.
  • Ryż zapiekany z musem jabłkowym, cynamonem i polewą jogurtową, melisa.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
14.03

czwartek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, herbata owocowa.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa barszcz biały.
  • Ciasteczka czekoladowe własnego wypieku, kawa inka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
15.03

piątek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, papryka, mięta.
  • Pancakes z syropem klonowym, sałatka owocowa, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa krem marchewkowo-dyniowy z groszkiem ptysiowym.
  • Sałatka makaronowa z szynką konserwową, ananasem, kukurydzą, papryką z majonezem własnej produkcji, melisa.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
18.03

poniedziałek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasztet drobiowy, ogórek kiszony, herbata z cytryną.
  • Makaron carbonara, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa jarzynowa na pomidorach pelatti.
  • Pankejki z brzoskwinią, bawarka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
19.03

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pomidorowa pasta z makreli, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Kotlet mielony pod pierzynką z pieczarek, ziemniaki, buraczki na ciepło, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Kanapka z masłem, sałatka jarzynowa własnej produkcji, herbata z cytryną.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
20.03

środa

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji, papryka, mięta.
  • Kurczak ala kebab, dip czosnkowy, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa grochowa.
  • Andruty przekładane kremem czekoladowym własnej produkcji, bawarka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
21.03

czwartek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka ze wsi, pomidor, herbata owocowa.
  • Klopsiki drobiowe w sosie bazylikowym, kopytka, bukiet warzyw, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa ryżanka pomidorowa.
  • Koktajl truskawkowy na kefirze, wafle kukurydziane.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
22.03

piątek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa z papryką, kiełki mieszane, mięta.
  • Nuggetsy z dorsza, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa barszcz ukraiński.
  • Ciasto z ananasem własnej produkcji, melisa.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.