Styczeń

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 

poniedziałek

- - -
Alergeny:
 

wtorek

- - -
Alergeny:
01.01

środa

- - -
Alergeny:
02.01

czwartek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka krucha, papryka, herbata z cytryną.
  • Makaron z truskawkami i polewa jogurtową, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa warzywna.
  • Kanapka z masłem i miodem, kawa inka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
03.01

piątek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna, pomidor, mięta.
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbaską i warzywami, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa grochowa.
  • Budyń waniliowy z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 06.01

poniedziałek

- - -
Alergeny:
07.01

wtorek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka ze wsi, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Kotlet mielony, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa pomidorowa z makaronem.
  • Ciasteczka owsiane własnego wypieku, bawarka.
  • Marchewka do chrupania i arbuz.
Alergeny:1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
08.01

środa

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem, ogórek kiszony, herbata.
  • Makaron kokardki z kapustą kiszoną, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa krupnik.
  • Jabłko pieczone z miodem i cynamonem, mięta.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
09.01

czwartek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, papryka, herbata owocowa.
  • Potrawka z kurczaka z ryżem i warzywami, ziemniaki, brokuł z wody, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa ogórkowa.
  • Sałatka z makaronem orzo z papryką, ogórkiem zielonym i kukurydzą, melisa z cytryną.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
10.01

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa z papryką, ogórek zielony, melisa.
  • Pulpety rybne w sosie, kasza bulgur, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy.
  • Melon.
  • Zupa barszcz biały.
  • Koktajl truskawkowo-bananowy na kefirze, chrupki kukurydziane.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 13.01

poniedziałek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, ogórek zielony, herbata z cytryną.
  • Spaghetti z mięsem i sosem bolognese, kompot owocowy.
  • Jabłko
  • Zupa brokułowa.
  • Kanapka z masłem miodem, kawa zbożowa.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny:
14.01

wtorek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, herbata owocowa.
  • Kotlet jajeczny, ziemniaki, mix warzyw z wody, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa fasolowa.
  • Ciasto czekoladowe własnego wypieku, bawarka.
  • Marchewka do chrupania i arbuz.
Alergeny:1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
15.01

środa

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa z papryką, ogórek zielony, herbata z cytryną.
  • Schab w sosie, ziemniaki, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa zacierkowa.
  • Kisiel wiśniowy własnej produkcji, wafle kukurydziane.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
16.01

czwartek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska, papryka, herbata owocowa.
  • Gulasz wieprzowy, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego, kompot owocowy
  • Mandarynka.
  • Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty.
  • Placuszki z jabłkiem na maślance, mięta.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
17.01

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z fasoli własnej produkcji, rzodkiewka, melisa.
  • Ryba smażona, ziemniaki, surówka z marchwi, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Kasza manna z musem truskawkowym, biszkopty.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
20.01

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, pomidor, herbata.
  • Makaron kokardki z truskawkami i polewą jogurtową, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa kalafiorowa.
  • Koktajl owocowy na kefirze, chrupki kukurydziane.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
21.01

wtorek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem, ogórek zielony, mięta.
  • Kotlet schabowy, ziemniaki, fasolka szparagowa z wody, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa krupnik.
  • Kanapka z masłem i miodem, kakao.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
22.01

środa

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasztet drobiowy, papryka, herbata z cytryną.
  • Kluski leniwe polane jogurtem naturalnym z cukrem i cynamonem, surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa dyniowa z ziemniakami.
  • Kanapka z masłem, sałatka jarzynowa, melisa z cytryną.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
23.01

czwartek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Pulpety w sosie pomidorowym, ryż, mix warzyw z wody, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa z zielonego groszku.
  • Ciasteczka czekoladowe własnego wypieku, bawarka.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
24.01

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, melisa.
  • Ryba smażona, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa krem z brokułów.
  • Kasza jaglana z musem truskawkowym, biszkopty, woda z miodem i cytryną.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
27.01

poniedziałek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka krucha, papryka, herbata owocowa.
  • Pałeczki pieczone z kurczaka, ryż, marchewka duszona, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa szpinakowa.
  • Chałka z masłem i miodem, kawa inka.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
28.01

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, herbata z cytryną.
  • Kluski śląskie z sosem pieczarkowym, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa krem z marchewki.
  • Pankejki z brzoskwiniami na jogurcie greckim, mięta.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
29.01

środa

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i kurczakiem, surówka z ogórków kiszonych, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa barszcz czerwony z ziemniakami.
  • Budyń waniliowy z musem truskawkom, herbatniki, woda z miodem i cytryną.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
30.01

czwartek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka ze wsi, ogórek zielony, herbata owocowa.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, mix warzyw z wody, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa jarzynowa.
  • Jabłko pieczone z miodem i cynamonem, bawarka.
  • Marchew do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
31.01

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, humus własnej produkcji, ogórek kiszony, herbata.
  • Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa barszcz biały z makaronem.
  • Gofry z cukrem pudrem własnej produkcji, kakao.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.