Luty

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
 03.02

poniedziałek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka wiejska, papryka, herbata owocowa.
  • Kotlet drobiowy, ziemniaki, surówka colesław, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa pieczarkowa z makaronem.
  • Tosty z żółtym serem, ketchup, herbata z cytryną i miodem.
  • Marchewka do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
04.02

wtorek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, herbata.
  • Bitki wołowe w sosie, kasza gryczana, fasolka szparagowa z wody, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa jarzynowa.
  • Bułka wrocławska z masłem i miodem, kakao.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
05.02

środa

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z papryką, rzodkiewka, melisa.
  • Spaghetti z mięsem mielonym, sosem i żółtym serem, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa kapuśniak z białej kapusty.
  • Naleśniki z musem jabłkowym, bawarka.
  • Rzodkiew biała do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
06.02

czwartek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, filet z piersi pieczony w ziołach, pomidor, mięta z cytryną.
  • Knedle ze śliwką polane jogurtem naturalnym, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa fasolowa.
  • Kajzerka z masłem, sałatka z szynką konserwową, ananasem i porem, herbata.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
07.02

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z pieczonych warzyw, ogórek kiszony, herbata.
  • Pulpety z ryby w sosie śmietanowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy z sosem vinegret, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa zacierkowa.
  • Ciasto piaskowe z owocami własnej produkcji, kakao.
  • Kalarepa do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
10.02

poniedziałek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, ogórek zielony, herbata z cytryną.
  • Leczo z kiełbasą i warzywami, ryż, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Rosół z makaronem.
  • Koktajl owocowy na maślance, wafle ryżowe cienkie.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
11.02

wtorek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, papryka, herbata owocowa.
  • Pierogi z mięsem własnej produkcji, surówka z białej kapusty, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa barszcz biały z ziemniakami.
  • Budyń waniliowy z musem truskawkowym, biszkopty, woda z miodem i cytryną.
  • Marchewka do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
12.02

środa

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji, pomidor, melisa z cytryną.
  • Pieczeń rzymska w sosie chrzanowym, kasza jęczmienna, bukiet warzyw z wody, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa gulaszowa.
  • Chałka z masłem, powidła śliwkowe własnej produkcji, bawarka.
  • Kalarepa do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
13.02

czwartek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Kotlet pożarski, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa kalafiorowa.
  • Ciasto piernik własnej produkcji, bawarka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
14.02

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z brzoskwinią, herbata.
  • Ryba po grecku, ziemniaki, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa ogórkowa.
  • Kanapka z masłem, sałatka brokułowa z kurczakiem i jajkiem, mięta.
  • Kalarepa do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
17.02

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata z cytryną i miodem.
  • Kotlet jajeczny, ziemniaki, surówka z pora i marchewki, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa pomidorowa z makaronem.
  • Ryż z prażonym jabłkiem, cynamonem i jogurtem naturalnym, mięta.
  • Marchewka do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
18.02

wtorek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pomidorowa pasta z makreli, ogórek zielony, herbata.
  • Gulasz wieprzowo-wołowy z warzywami, kasza bulgur, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa żurek z ziemniakami.
  • Bułka wrocławska z masłem, serem białym i miodem, bawarka.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
19.02

środa

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, papryka, melisa.
  • Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, sałata lodowa z sosem ziołowym, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty.
  • Kisiel wiśniowy własnej produkcji z tartym jabłkiem, herbatniki, woda z miodem i cytryną.
  • Rzodkiew biała do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
20.02

czwartek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnego wyrobu, rzodkiewka, mięta z cytryną.
  • Kotlet mielony w sosie, kasza jęczmienna, sałatka z buraczków z jabłkiem i ogórkiem kiszonym, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa grochowa.
  • Gofry własnej produkcji, herbata z cytryną.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
21.02

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasztet z pieczonych warzyw, ogórek kiszony, herbata.
  • Pieczeń rybna w sosie pomidorowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy z sosem vinegret, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Barszcz ukraiński.
  • Ciasto murzynek własnej produkcji, bawarka.
  • Jabłko do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
24.02

poniedziałek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka złota z indyka, pomidor, herbata owocowa.
  • Pałeczki z kurczaka pieczone w sezamie, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa krupnik z kaszą jęczmienną.
  • Pieczone jabłko miodem i cynamonem, melisa.
  • Marchewka do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
25.02

wtorek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, humus własnej produkcji, ogórek kiszony, herbata.
  • Indyk ze szpinakiem, ryż, surówka z pora i jabłka, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa brokułowa z ziemniakami.
  • Ciasteczka czekoladowe własnej produkcji, bawarka.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
26.02

środa

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, papryka, melisa.
  • Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa krem z dyni z grzankami.
  • Kanapka z masłem, sałatka jarzynowa własnej produkcji, mięta.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
27.02

czwartek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnego wyrobu, rzodkiewka, mięta z cytryną.
  • Potrawka z kurczaka z warzywami, makaron świderki, fasolka szparagowa z wody, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa z zielonego groszku.
  • Pączki własnej produkcji, herbata.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
28.02

piątek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa z papryką, ogórek zielony, herbata.
  • Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Barszcz czerwony zabielany.
  • Pankejki z brzoskwiniami na jogurcie greckim, herbata.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.