Maj

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
05.05

poniedziałek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka złota z indyka, rzodkiewka, melisa.
  • Pierogi ruskie z cebulką, sałata lodowa z pomidorami i sosem ziołowym, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa paprykowa z ryżem.
  • Kasza jaglana z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, woda z miodem, cytryną i miętą.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
06.05

wtorek

  • Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, papryka, bawarka.
  • Naleśniki z powidłami śliwkowymi własnej produkcji, herbata/woda.
  • Banan/jabłko.
  • Zupa pomidorowa z makaronem.
  • Kanapka z masłem, żółty ser, herbata.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
07.05

środa

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z brzoskwinią, herbata owocowa.
  • Pulpety gotowane w sosie koperkowym, kasza gryczana, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa zacierkowa.
  • Bułeczki drożdżowe z kruszonką własnego wypieku, kakao.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
  • Mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
08.05

czwartek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, filet z kurczaka pieczony w ziołach własnej produkcji, ogórek kiszony, mięta.
  • Kotlet schabowy po hawajsku z ananasem i żółtym serem, ziemniaki, mix sałat z sosem vinegret, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa kapuśniak z białej kapusty.
  • Placuszki z jabłkiem na maślance, herbata owocowa.
  • Kalarepa do chrupania.
  • Mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
09.05

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, sałatka caprese (pomidor, mozzarella, bazylia świeża), herbata rumiankowa.
  • Ryba pieczona, ziemniaki, surówka z marchwi i pora, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa z zielonych warzyw z lanymi kluskami.
  • Ciasto z kaszy manny z polewą czekoladową, kawa zbożowa.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
12.05

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, pomidor, melisa z cytryną.
  • Kotlet mielony, ziemniaki, mizeria z jogurtem naturalnym, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa krupnik z kaszą pęczak.
  • Jogurt naturalny z brzoskwiniami, wafle kukurydziane.
  • Kalarepa do chrupania.
  • Mix owoców suszonych.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
13.05

wtorek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka z białym serem, ogórek zielony, herbata.
  • Makaron z pomidorami suszonymi i pesto bazyliowym, surówka z marchwi i jabłka, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Zupa kalafiorowa.
  • Chałka z masłem i miodem, kakao.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
14.05

środa

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji, papryka, herbata z cytryną.
  • Gołąbki w sosie pomidorowym, ziemniaki, bukiet warzyw na parze z masłem i bułka tartą, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Krem dyniowo-kukurydziany z płatkami migdałowymi.
  • Jabłko w cieście naleśnikowym, woda z miodem, cytryną i miętą.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
15.05

czwartek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, mix sałat z sosem ziołowym, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa z ciecierzycą
  • Muffinki czekoladowe własnego wypieku, kawa zbożowa.
  • Jabłko do chrupania.
  • Mix owoców suszonych.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
16.05

piątek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasztet z selera, rzodkiewka, mięta.
  • Pieczeń rybna, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa jarzynowa.
  • Galaretka owocowa z truskawkami, chrupki kukurydziane, woda z miodem, cytryną i miętą.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
19.05

poniedziałek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka tradycyjna, pomidor, herbata owocowa.
  • Kotlet siekany z piersi kurczaka z papryką, pieczarkami i żółtym serem, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Rosół z makaronem.
  • Smoothie owocowe (banan, pomarańcza, kiwi), wafle kukurydziane.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
20.05

wtorek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z wędzonego łososia z jajkiem i koperkiem, papryka, herbata rumiankowa.
  • Pierogi z mięsem własnej produkcji, surówka z kapusty pekińskiej z papryką i kukurydzą, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Barszcz ukraiński.
  • Ciasteczka owsiane własnego wypieku, kakao.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
21.05

środa

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach, rzodkiewka, herbata.
  • Łazanki z kapustą kiszoną i mięsem mielonym, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Żurek z ziemniakami.
  • Ryż zapiekany z jabłkami, z polewą jogurtową i cynamonem, mięta.
  • Kalarepa do chrupania.
  • Mix owoców suszonych.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
22.05

czwartek

  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, papryka, bawarka.
  • Racuchy drożdżowe z brzoskwinią, herbata/woda.
  • Banan/jabłko.
  • Zupa pomidorowa z ryżem.
  • Kanapka z masłem, żółty ser, herbata.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
23.05

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z papryką, ogórek zielony, herbata owocowa.
  • Ryba po grecku, ziemniaki, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Krem z brokułów z grzankami.
  • Placuszki dyniowe, woda z miodem, cytryną i miętą.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
  • Mix owoców suszonych.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
26.05

poniedziałek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, pomidor, melisa.
  • Pałeczki z kurczaka pieczone w sezamie, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa pieczarkowa z kluskami lanymi.
  • Pieczone jabłko miodem i cynamonem, mięta.
  • Marchewka do chrupania.
  • Mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
27.05

wtorek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli wędzonej z jajkiem i szczypiorkiem, ogórek zielony, herbata.
  • Indyk ze szpinakiem, ryż, surówka z pora i jabłka z majonezem, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami.
  • Ciasteczka czekoladowe własnej produkcji, kawa zbożowa.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
28.05

środa

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnego wyrobu, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Gulasz wieprzowy z warzywami, kopytka, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa krem z cebuli z groszkiem ptysiowym.
  • Kanapka z masłem, sałatka jarzynowa własnej produkcji, herbata.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
29.05

czwartek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajko w majonezie ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata rumiankowa.
  • Potrawka z kurczaka z warzywami, makaron pełnoziarnisty, fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa z zielonego groszku.
  • Gofry z cukrem pudrem własnej produkcji, woda z miodem, cytryną i miętą.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
30.05

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, humus własnej produkcji, papryka, herbata z cytryną.
  • Kotlet z ryby, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Barszcz czerwony zabielany.
  • Pankejki z brzoskwiniami na jogurcie greckim, melisa.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.