Czerwiec

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
02.06

poniedziałek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, papryka, melisa.
  • Kotlet pożarski, ziemniaki opiekane, młoda kapusta z marchewką, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Krem marchewkowo-porowy z groszkiem ptysiowym.
  • Jogurt naturalny z brzoskwiniami, wafle kukurydziane cienkie.
  • Kalarepa do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
03.06

wtorek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z awokado i koperkiem, pomidor, herbata owocowa.
  • Leczo z kiełbasą i warzywami, ryż, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa barszcz biały z ziemniakami.
  • Ciasto piernik własnego wypieku, kawa inka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
04.06

środa

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka tradycyjna, ogórek zielony, herbata z cytryną.
  • Pizza z serem żółtym i sosem pomidorowym, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Barszczyk czerwony czysty, paszteciki z pieczarkami.
  • Bułka wrocławska z masłem i miodem, bawarka.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
05.06

czwartek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji, kiełki mieszane, herbata owocowa.
  • Makaron świderki z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym, sałata lodowa z sosem vinegret, kompot owocowy.
  • Truskawki.
  • Zupa kalafiorowa.
  • Kisiel wiśniowy własnej produkcji z tartym jabłkiem, chrupki kukurydziane, woda z miodem, cytryną i miętą.
  • Ogórek zielony do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
06.06

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, herbata z cytryną.
  • Pieczeń rybna, młode ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej i marchewki, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa ogórkowa z makaronem orzo.
  • Muffinka z truskawką, kawa inka.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
09.06

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, papryka, melisa z cytryną i miodem.
  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami i szynką konserwową, mix sałat z pomidorami i sosem vinegret, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa jarzynowa z pomidorami.
  • Makaron z truskawkami i polewą jogurtową, mięta.
  • Kalarepa do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
10.06

wtorek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pomidorowa pasta z makreli, kiełki mieszane, herbata owocowa.
  • Pieczeń rzymska w sosie chrzanowym, ziemniaki, bukiet warzyw na parze z masłem, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa krem z brokułów z groszkiem ptysiowym.
  • Kanapka z nutellą własnej produkcji, kawa zbożowa.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
11.06

środa

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, filet z kurczaka pieczony w ziołach własnej produkcji, pomidor, herbata z cytryną.
  • Kotlet jajeczny, frytki z pieca, surówka z pora i marchewki, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa gulaszowa.
  • Gofry własnej produkcji z cukrem pudrem, woda z miodem, cytryną i miętą.
  • Kalarepa do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
12.06

czwartek

(wycieczka)

  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, herbata owocowa.
  • Kiełbaska z grilla, pieczywo, ketchup, musztarda, herbata/woda.
  • Banan, jabłko.
  • Rosół z makaronem.
  • Babeczki piaskowe i kakaowe własnej produkcji, herbata.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
13.06

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata z cytryną i miodem.
  • Ryba po grecku, młode ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy.
  • Truskawki.
  • Zupa pomidorowa z ryżem.
  • Rogaliki drożdżowe z jabłkiem własnej produkcji, bawarka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
16.06

poniedziałek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka wiejska, papryka, melisa.
  • Pierogi ruskie z cebulką, surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i sokiem z cytryny, kompot owocowy.
  • Truskawki.
  • Zupa pieczarkowa z makaronem.
  • Tosty z żółtym serem, ketchup, herbata.
  • Marchewka do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
17.06

wtorek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Bitki w sosie, kasza gryczana, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa minestrone.
  • Naleśniki z musem jabłkowym, bawarka.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
18.06

środa

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnej produkcji, pomidor, mięta z cytryną.
  • Lasagne z mięsem mielonym, sosem pomidorowym i beszamelowym i żółtym serem, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa kapuśniak z białej kapusty.
  • Kajzerka z masłem, sałatka z szynką konserwową, ananasem i porem, herbata.
  • Marchewka do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
19.06

czwartek

- - -
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
20.06

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z pieczonych warzyw, ogórek kiszony, herbata.
  • Pulpety z ryby w sosie śmietanowym, ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy z sosem vinegret, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym.
  • Chałka własnego wypieku z masłem i miodem, kawa inka.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
23.06

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, papryka, melisa z cytryną.
  • Kotlet ziemniaczany z sosem pieczarkowym, surówka z gotowanych buraczków, ogórków kiszonych i jabłka, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Krupnik z kaszą pęczak.
  • Racuchy drożdżowe z jabłkiem, bawarka.
  • Rzodkiew biała do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
24.06

wtorek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem, szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym, rzodkiewka, herbata.
  • Kotlet schabowy, ziemniaki, młoda kapusta, kompot owocowy.
  • Pomarańcza.
  • Pomidorowa z makaronem.
  • Koktajl truskawkowy na kefirze, chrupki kukurydziane.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
25.06

środa

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo z majonezem i szczypiorkiem, pomidor, herbata owocowa.
  • Zrazy wieprzowe duszone z cebulką w sosie, kasza jęczmienna, kalafior na parze z masłem i bułka tartą, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty.
  • Ciasto z truskawkami własnego wypieku z cukrem pudrem, kawa inka.
  • Jabłko do chrupania, mix suszonych owoców.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
26.06

czwartek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnego wyrobu, ogórek zielony, mięta z cytryną.
  • Potrawka z kurczaka z warzywami, makaron pełnoziarnisty, fasolka szparagowa na parze z masłem i bułka tartą, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa botwinka.
  • Budyń jaglany z musem wiśniowym, wafle kukurydziane.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
27.06

piątek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, rzodkiewka, herbata rumiankowa.
  • Kotlet z ryby z pieca, ziemniaki, surówka z pora, marchewki i jabłka z majonezem, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Żurek z jajkiem.
  • Pankejki na jogurcie greckim z miodem, mięta z cytryną.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.