Lipiec 2021

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
- - -
-
- - -
-
  - - -
-
01.07

czwartek

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, kiełbaski drobiowe, ser żółty, herbata z miodem.
  • Zupa botwinka.
  • Bitka wieprzowa w sosie maślano-kremowym, kasza gryczana, surówka z ogórka kiszonego z kukurydzą, kompot owocowy.
  • Budyń śmietankowy z sokiem malinowym, zwijarce z galaretką.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
02.07

piątek

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, serek biały ze szczypiorkiem, polędwica miodowa, kakao.
  • Zupa krupnik.
  • Ryba, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty, kompot owocowy.
  • Kanapka z pastą z tuńczyka, warzywa.
ALERGENY: 1, 3, 4, 7
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
05.07

poniedziałek

  • Pieczywo mieszane, warzywa sezonowe, kabanosy, ser żółty wędzony, kakao.
  • Zupa wiosenna.
  • Kurczak w delikatnym sosie warzywnym, ryż, surówka z białej kapusty, kompot owocowy.
  • Deser arbuzowy, herbatniki.
ALERGENY: 1, 7, 9
06.07

wtorek

  • Pieczywo mieszane, warzywa sezonowe, kasza manna na mleku z sokiem malinowym, szynka dziadziunia, mięta z limonką.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Kotlet mielony, ziemniaki, mizeria z jogurtem, kompot owocowy.
  • Ciasto z agrestem.
ALERGENY:
07.07

środa

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, jajko na twardo, pasta z szynki, herbata owocowa.
  • Zupa żurek.
  • Klopsy w sosie koperkowym, ziemniaki, brokuły, kompot owocowy.
  • Kanapka z serem białym i miodem.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
08.07

czwartek

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, kasza jaglana na mleku z rodzynkami, pasztet, ser żółty, herbata truskawkowa.
  • Zupa zacierkowa.
  • makaron z kurczakiem w sosie śmietankowo-kremowym na bazie suszonych pomidorów, surówka, kompot owocowy.
  • Ciasteczka baletki, owoc.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
09.07

piątek

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, serek wiejski z konfiturą z wiśni, polędwica miodowa, herbata z dzikiej róży.
  • Zupa ogórkowa.
  • Naleśniki z białym serem i polewą truskawkową, kompot owocowy.
  • Kanapka z pastą z makreli, warzywa.
ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
12.07

poniedziałek

  • Pieczywo mieszane, warzywa sezonowe, ser topiony własnej produkcji, szynka z komina, mleko z miodem.
  • Zupa barszcz biały.
  • Polędwiczki z kurczaka, ryż, mix sałat, dip jogurtowy, kompot owocowy.
  • Serek waniliowy z grysem malinowym.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
13.07

wtorek

  • Pieczywo mieszane, warzywa sezonowe, płatki cynamonowe na mleku, wędlina drobiowa, herbata z cytryną.
  • Zupa pomidorowa z makaronem.
  • Schab w sosie własnym, ziemniaki, surówka z buraczków, kompot owocowy.
  • Kanapka z pastą warzywną, warzywa.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
14.07

środa

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, frittata, jaglanka z owocami, herbata jaśminowa.
  • Zupa krupnik.
  • Gulasz staropolski, kopytka, surówka z ogórkiem małosolnym, kompot owocowy.
  • Sałatka owocowa.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
15.07

czwartek

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, serek biały z rzodkiewką, kiełbasa krakowska, czystek.
  • Zupa botwinka.
  • Gołąbki bez zawijania, ziemniaki, surówka wiosenna, kompot owocowy.
  • Kanapka z serem żółtym, warzywa.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
16.07

piątek

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, kasza manna na mleku, szynka krucha, herbata z cytryną.
  • Zupa kapuśniak.
  • Ryba z pieca, ziemniaki, bukiet warzyw z masłem, kompot owocowy.
  • Deser mango z chia.
ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
19.07

poniedziałek

  • Pieczywo mieszane, warzywa sezonowe, ser żółty, polędwica sopocka, herbata z cytryną.
  • Zupa wiosenna.
  • Spaghetti bolognese z serem żółtym, kompot owocowy.
  • Koktajl bananowy.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
20.07

wtorek

  • Pieczywo mieszane, warzywa sezonowe, kasza manna na mleku z rodzynkami, pasztet, mięta.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Kotlet schabowy, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Kanapka z pastą z zielonego groszku, warzywa.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
21.07

środa

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, serek wiejski, konfitura owocowa, pasta z szynki, kawa inka.
  • Zupa ogórkowa.
  • Pulpety w sosie pomidorowym, kasza bulgur, surówka wielowarzywna, kompot owocowy.
  • Jogurt skyr z kawałkami owoców.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
22.07

czwartek

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, pasta jajeczna, frankfurterki, napar z pokrzywy.
  • Zupa ryżanka.
  • Udziki z kurczaka, ziemniaki opiekane mizeria z jogurtem i koprem, kompot owocowy.
  • Babeczka z jagodami.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
23.07

piątek

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, owsianka na mleku z suszonymi owocami, krakowska sucha, herbata owocowa.
  • Zupa barszcz ukraiński.
  • Pierogi z serem białym i polewą owocową, kompot owocowy.
  • Kanapka z pastą z tuńczyka, warzywa.
ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
26.07

poniedziałek

  • Pieczywo mieszane, warzywa sezonowe, płatki kukurydziane na mleku, polędwica miodowa z indyka, herbata z cytryną.
  • Zupa zalewajka.
  • Kartacze z mięsem i okrasą, surówka wielowarzywna, kompot owocowy.
  • Galaretka, ciastka orkiszowe.
ALERGENY: 1, 3, 7, 8, 9, 11
27.07

wtorek

  • Pieczywo mieszane, warzywa sezonowe, jajecznica, szynka babuni, herbata z cytryną.
  • Zupa pomidorowa z ryżem.
  • Kotlet pożarski, ziemniaki, kapusta modra, kompot owocowy.
  • Kanapka z białym serem i miodem gryczanym.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
28.07

środa

  • Pancakes z polewą jogurtową, owoce, herbata z limonką.
  • Zupa pieczarkowa.
  • Gulasz węgierski, kasza wiejska, surówka z ogórkiem kiszonym, kompot owocowy.
  • Bułeczka wytrawna z masłem orzechowym.
ALERGENY: 1, 3, 7, 8, 9, 11
29.07

czwartek

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, serek biały z rzodkiewką, kiełbaski drobiowe, kakao.
  • Zupa krupnik z kaszą jaglaną.
  • Filet z kurczaka zapiekany serem żółtym i ananasem, pieczone ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, kompot owocowy.
  • Jogurt grecki arbuzowo-melonowy, mini sucharki.
ALERGENY: 1, 3, 7, 9
30.07

piątek

  • Pieczywo pszenne i żytnie, warzywa sezonowe, pasta z tuńczyka, kasza manna na mleku z dodatkiem jagody goji i musem mango, mięta.
  • Zupa pazibroda.
  • Pieczona ryba, ziemniaki, surówka z marchewki i pora, kompot owocowy.
  • Kanapka z polędwicą sopocką, warzywa.
ALERGENY: 1, 3, 4, 7, 9

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.