Wrzesień - październik

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
29.09

poniedziałek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, pomidor, melisa.
  • Pałeczki z kurczaka pieczone w sezamie, ziemniaki, kalafior na parze z masłem i bułką tartą, kompot owocowy.
  • Śliwka.
  • Zupa pieczarkowa z kluskami lanymi.
  • Pieczone jabłko z miodem i cynamonem, woda z cytryną i miętą.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
30.09

wtorek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli wędzonej z jajkiem i szczypiorkiem, ogórek zielony, herbata.
  • Indyk ze szpinakiem, ryż, surówka z pora i jabłka z majonezem, kompot owocowy.
  • Nektarynka.
  • Zupa koperkowa.
  • Koktajl banowo-truskawkowy na maślance, chrupki kukurydziane.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
01.10

środa

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnego wyrobu, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Gulasz wieprzowy, kopytka, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa z zielonego groszku.
  • Kanapka z masłem, sałatka jarzynowa własnej produkcji, herbata.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
02.10

czwartek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajko w majonezie ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata rumiankowa.
  • Potrawka z kurczaka z warzywami, kasza kuskus, fasolka szparagowa, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami.
  • Bułeczki drożdżowe własnego wypieku z powidłami śliwkowymi, kakao.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
03.10

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, humus własnej produkcji, papryka, herbata z cytryną.
  • Kotlet z ryby, frytki z pieca, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem i kukurydz, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa krem z białych warzyw z grzankami.
  • Sałatka owocowa (banan, ciemne winogrono, kiwi), melisa.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
06.10

poniedziałek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, papryka, melisa z cytryną.
  • Zapiekanka makaronowa z warzywami i szynką konserwową, surówka z ogórka zielonego z rzodkiewką i koperkiem, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa brokułowa z ziemniakami.
  • Kanapka z nutellą własnej produkcji, kawa zbożowa.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
07.10

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, makrela, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Pieczeń rzymska w sosie chrzanowym, kasza pęczak, bukiet warzyw na parze, kompot owocowy.
  • Śliwka.
  • Zupa grochowa.
  • Makaron z truskawkami i polewą jogurtową, mięta.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
08.10

środa

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, filet z kurczaka pieczony w ziołach własnej produkcji, papryka, herbata z cytryną.
  • Krokiety z pieczarkami, surówka kopenhaska (sałata lodowa, marchewka, ogórek kiszony), kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa krem z pomidorów z grzankami.
  • Ciasteczka czekoladowe własnego wypieku, bawarka.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
09.10

czwartek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, herbata owocowa.
  • Kotlet pożarski, ziemniaki opiekane, surówka colesław, kompot owocowy.
  • Brzoskwinia.
  • Zupa gulaszowa.
  • Kisiel wiśniowy z tartym jabłkiem, wafle kukurydziane, woda z miodem, mięta i cytryną.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
10.10

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata.
  • Ryba po grecku, ziemniaki z koperkiem, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa neapolitańska z makaronem muszelki.
  • Rogaliki drożdżowe z jabłkiem własnej produkcji, bawarka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
13.10

poniedziałek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, papryka, melisa.
  • Pizza z serem żółtym i sosem pomidorowym, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Krem marchewkowo-porowy z groszkiem ptysiowym.
  • Bułka wrocławska z masłem i miodem, kakao.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
14.10

wtorek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna z awokado i koperkiem, pomidor, herbata owocowa.
  • Leczo z kiełbasą i warzywami, ryż, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa barszcz biały z makaronem muszelki. 
  • Gofry z powidłami śliwkowymi własnej produkcji, kawa inka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
15.10

środa

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasztet drobiowy własnej produkcji, ogórek zielony, herbata z cytryną.
  • Kotlet ziemniaczany z pieca z sosem pieczarkowym, kapusta zasmażana, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa kartoflanka.
  • Kluski leniwe z sosem waniliowym, woda z cytryną i miętą.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
16.10

czwartek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Makaron świderki z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym, sałata lodowa z sosem vinegret, kompot owocowy.
  • Nektarynka.
  • Zupa kalafiorowa.
  • Budyń jaglany z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane, woda z cytryną i miętą.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
17.10

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z papryką, rzodkiewka, herbata z cytryną.
  • Pieczeń rybna, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej i marchewki, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa ogórkowa z ryżem.
  • Ciasto śliwkowe własnego wypieku, bawarka.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
20.10

poniedziałek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka krucha, papryka, melisa.
  • Kurczak po chińsku, ryż, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa szpinakowa.
  • Banany w cieście naleśnikowym, kawa inka.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
21.10

wtorek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem i ogórkiem kiszonym, pomidor, herbata.
  • Kluski śląskie z sosem pieczarkowym, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa pomidorowa z makaronem.
  • Andruty z kremem czekoladowym własnej produkcji, mięta.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
22.10

środa

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, paprykarz z kaszy jaglanej własnej produkcji, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Spaghetti bolońskie z mięsem, surówka z ogórków kiszonych, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa krupnik z kaszą jęczmienną.
  • Kanapka z masłem, twarożek z miodem, kakao.
  • Papryka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
23.10

czwartek

  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnej produkcji, ogórek zielony, herbata rumiankowa.
  • Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki, bukiet warzyw na parze, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa krem z dyni z grzankami i prażonym słonecznikiem.
  • Bułeczki drożdżowe z powidłem śliwkowym, herbata.
  • Marchew do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
24.10

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z fasoli własnej produkcji, ogórek kiszony, herbata.
  • Kotlet z ryby, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa jarzynowa z cukinią.
  • Ciasto brownie własnego wypieku, bawarka.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
27.10

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, rzodkiewka, melisa z cytryną.
  • Kotlet siekany z piersi kurczaka z papryką, pieczarkami i żółtym serem, ziemniaki, surówka z kapusty czerwonej z jabłkiem, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Rosół z makaronem nitki.
  • Koktajl truskawkowo-bananowy na kefirze, chrupki kukurydziane.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
28.10

wtorek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem, ogórek kiszony, mięta.
  • Pierogi z mięsem własnej produkcji, fasolka szparagowa na parze z masłem i bułką tartą, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa krem kalafiorowy z groszkiem ptysiowym.
  • Chałka własnej produkcji z masłem i powidłami śliwkowymi, kakao.
  • Papryka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
29.10

środa

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony własnej produkcji, papryka, herbata z cytryną.
  • Gnocchi z pomidorami suszonymi i pesto własnej produkcji, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty.
  • Kanapka z masłem, sałatka jarzynowa, melisa z cytryną.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
30.10

czwartek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, ogórek zielony, herbata owocowa.
  • Pulpety w sosie pomidorowym, ryż, sałatka szwedzka, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa z zielonego groszku.
  • Szarlotka własnego wypieku, bawarka.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
31.10

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, melisa.
  • Ryba smażona, ziemniaki, surówka z kapusty białej z marchewką i majonezem, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa krem pieczarkowy z grzankami.
  • Kuskus na słodko (banan, kakao, miód, cynamon), woda z miodem i cytryną.
  • Jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.