Sierpień - wrzesień

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
29.08

poniedziałek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasztet mięsny, ogórek kiszony, herbata.
  • Makaron carbonara, kompot owocowy.
  • Morele.
  • Zupa żurek.
  • Makaron kokardki z truskawkami, białym serem i polewą jogurtową, herbata rumiankowa.
  • Marchewka i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
30.08

wtorek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pomidorowa pasta z makreli, papryka, herbata owocowa.
  • Antrykot drobiowy, ziemniaki, kukurydza, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa pomidorowa z makaronem.
  • Budyń waniliowy z musem malinowym, chrupki kukurydziane.
  • Ogórek zielony i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
31.08

środa

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnej produkcji, pomidor, mięta.
  • Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym, surówka z ogórkiem kiszonym, kompot owocowy.
  • Nektarynka.
  • Zupa krupnik z kaszą jaglaną.
  • Kluski leniwe z musem jabłkowym i cynamonem, melisa.
  • Kalarepa i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
01.09

czwartek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa z papryką, ogórek zielony, herbata z cytryną.
  • Schab w sosie własnym, ziemniaki, fasolka gotowana, kompot owocowy.
  • Brzoskwinia.
  • Zupa pieczarkowa.
  • Ciasto ze śliwkami własnej produkcji, herbata.
  • Marchewka i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
02.09

piątek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo, pomidor, herbata owocowa.
  • Ryba po grecku, ziemniaki, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty.
  • Kajzerka z masłem, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka, mięta.
  • Ogórek zielony i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
05.09

poniedziałek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, ogórek zielony, herbata.
  • Makaron boognese na pomidorach pelati z serem żółtym, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa kalafiorowa.
  • Budyń waniliowy z musem malinowym, chrupki kukurydziane.
  • Kalarepa i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
06.09

wtorek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata z cytryną.
  • Kotlet schabowy, ziemniaki, fasolka gotowana, kompot owocowy.
  • Morela.
  • Zupa pomidorowa z makaronem.
  • Kajzerka z masłem, szynka krucha, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Marchewka i papryka czerwona do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
07.09

środa

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, filet z piersi pieczony w ziołach własnej produkcji, papryka, mięta.
  • Potrawka drobiowa, ryż kolorowy, surówka colesław, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa żurek.
  • Placuszki z marchewki, napój miodowo-cytrynowy.
  • Ogórek zielony i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
08.09

czwartek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewka, herbata owocowa.
  • Klopsy w sosie własnym, kasza wiejska, bukiet warzyw gotowanych, kompot owocowy.
  • Śliwka.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym (banan, jabłko, winogrono, brzoskwinia), herbata.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
09.09

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska, ogórek kiszony, herbata rumiankowa.
  • Ryba smażona, ziemniaki, surówka z marchewki i pora, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa z soczewicy.
  • Chałka z masłem i miodem, kawa inka.
  • Kalarepa i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
12.09

poniedziałek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka biała, pomidor, herbata.
  • Indyk z pieca w sosie maślanym, ryż, marchewka na ciepło, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa brokułowa.
  • Budyń waniliowy z musem malinowym, herbatniki.
  • Jabłko i ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
13.09

wtorek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem, papryka, herbata z cytryną.
  • Kotlet mielony, ziemniaki, buraczki zasmażane, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Szarlotka własnej produkcji, bawarka.
  • Marchewka i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
14.09

środa

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji, ogórek zielony, herbata.
  • Gulasz cielęcy z warzywami, kasza bulgur, surówka z ogórkiem kiszonym, kompot owocowy.
  • Śliwka.
  • Zupa ogórkowa.
  • Kasza manna z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane.
  • Jabłko i marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
15.09

czwartek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, humus własnej produkcji, ogórek kiszony, herbata owocowa.
  • Schab w sosie własnym, kopytka, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa krupnik.
  • Kajzerka z masłem, szynka ze wsi, rzodkiewka, mięta.
  • Kalarepa i papryka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
16.09

piątek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, herbata.
  • Kluski leniwe z masłem i bułką tartą, surówka z marchewki na soku pomarańczowym, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa barszcz czerwony.
  • Grahamka z masłem, sałatka jarzynowa własnej produkcji, melisa.
  • Marchewka i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
19.09

poniedziałek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, papryka, herbata z cytryną.
  • Pierogi z mięsem i okrasą, surówka z czerwonej kapusty, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa jarzynowa.
  • Chałka z masłem, serek naturalny z brzoskwiniami własnej produkcji, herbata.
  • Jabłko i marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
20.09

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo, pomidor, herbata owocowa.
  • Antrykot drobiowy, ziemniaki, marchewka gotowana, kompot owocowy.
  • Morele.
  • Zupa pomidorowa z ryżem.
  • Szyszki z płatków kukurydzianych, kawa inka.
  • Jabłko i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
21.09

środa

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnej produkcji, ogórek kiszony, mięta z cytryną.
  • Gulasz wieprzowo-wołowy, kasza gryczana, surówka z ogórkiem kwaszonym i kukurydzą, kompot owocowy.
  • Brzoskwinia.
  • Zupa zacierkowa.
  • Kisiel owocowy własnej produkcji z tartym jabłkiem, biszkopty.
  • Marchewka i papryka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
22.09

czwartek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z rzodkiewką, ogórek zielony, herbata owocowa.
  • Bitka wieprzowa w sosie własnym, ziemniaki, surówka z buraczków, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa żurek.
  • Bułka wrocławska z masłem i miodem, kakao.
  • Marchewka i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
23.09

piątek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa żywiecka, pomidor, herbata.
  • Burgery rybne, ryż kolorowy, surówka z marchewki z dodatkiem chrzanu, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa kapuśniak.
  • Ryż zapiekany z musem jabłkowym, cynamonem i polewa jogurtową, mięta.
  • Papryka i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
26.09

poniedziałek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasztet drobiowy, pomidor, herbata.
  • Spaghetti bolognesse na pomidorach pelatti z serkiem żółtym, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa zalewajka z ziemniakami.
  • Placuszki z dyni, melisa.
  • Marchewka i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
27.09

wtorek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pomidorowa pasta z makreli, papryka, herbata owocowa.
  • Polędwiczki drobiowe, ziemniaki, kalafior gotowany, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Bułka wrocławska z masłem, sałatka brokułowa z jajkiem i kurczakiem, mięta.
  • Ogórek zielony i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
28.09

środa

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, filet z piersi pieczony w ziołach własnej produkcji, rzodkiewka, herbata z cytryną.
  • Placki ziemniaczane, gulasz drobiowy, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy.
  • Melon.
  • Zupa ogórkowa.
  • Ciasto brownie własnej produkcji, kawa inka.
  • Ogórek zielony i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
29.09

czwartek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z białej fasoli, ogórek kiszony, herbata rumiankowa.
  • Gołąbki bez zawijania, ziemniaki, mix sałat z sosem żurawinowym, kompot owocowy.
  • Nektarynka.
  • Zupa barszcz ukraiński.
  • Naleśniki z serem i polewą jogurtowo-truskawkową, herbata.
  • Marchewka i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
30.09

piątek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem, pomidor, herbata owocowa.
  • Pierogi z serem białym i polewą owocową, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa pieczarkowa.
  • Kajzerka z masłem, szynkowa staropolska, ogórek zielony, mięta.
  • Papryka i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.