Maj - czerwiec

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
30.05

poniedziałek

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasztet mięsny, pomidor, herbata.

 

  • Pierogi z mięsem i okrasą, surówka z kapusty pekińskiej, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa szczawiowa.
  • Grahamka z masłem, sałatka jarzynowa własnej produkcji, melisa.
  • Marchewka i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
31.05

wtorek

  • Płatki kukurydziane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pomidorowa pasta z makreli, papryka, herbata owocowa.
  • Kotlet pożarski, ziemniaki, fasolka gotowana, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa pomidorowa z ryżem.
  • Budyń waniliowy z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane.
  • Ogórek zielony i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
01.06

środa

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji ogórek kiszony, mięta.
  • Bitka wieprzowa w sosie maślanym, kopytka, surówka wielowarzywna, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa barszcz biały.
  • Makaron kokardki z truskawkami, białym serem i polewą jogurtową, herbata.
  • Marchewka i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
02.06

czwartek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa z papryką, ogórek zielony, herbata z cytryną.
  • Polędwiczki drobiowe, ziemniaki, karotka parowana, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Kajzerka z masłem, kiełbasa żywiecka, rzodkiewka, kakao.
  • Jabłko i kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13
03.06

piątek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, jajko na twardo, pomidor, herbata owocowa.
  • Naleśniki z powidłami, polewa jogurtowa, kompot owocowy.
  • Brzoskwinia.
  • Zupa botwinka.
  • Szarlotka własnej produkcji, kawa inka.
  • Papryka czerwona i jabłko do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.