Listopad

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
04.11

poniedziałek

  • Zacierki na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, papryka, herbata owocowa.
  • Makaron carbonara z serem typu parmezan, surówka z marchewki i pora, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa kalafiorowa.
  • Kisiel wiśniowy własnej produkcji, biszkopty.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
05.11

wtorek

  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z makreli z jajkiem, pomidor, bawarka.
  • Kotlet drobiowy siekany z warzywami, ziemniaki puree, surówka wielowarzywna, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa pomidorowa  z makaronem.
  • Kasza manna z musem truskawkowym, chrupki kukurydziane.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
06.11

środa

  • Płatki ryżowe na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, schab pieczony w ziołach własnej produkcji, ogórek kiszony, mięta.
  • Bitka w sosie własnym, kasza wiejska, duet marchewkowy gotowany na parze, kompot owocowy.
  • Śliwka.
  • Zupa marchewkowa.
  • Placuszki z jabłkiem na kefirze, melisa.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
07.11

czwartek

  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta z pieczonych warzyw własnej produkcji, rzodkiewka, kakao.
  • Sznycel z indyka, ryz kolorowy, surówka colesław, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa ogórkowa.
  • Koktajl bananowo-wiśniowy na maślance, wafle kukurydziane cienkie.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
08.11

piątek

  • Pieczywo mieszane z masłem, twarożek z brzoskwinią, kawa inka.
  • Dorsz pod pierzynką pomidorową, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem jabłka, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Barszcz biały.
  • Ciasto cytrynowe własnego wypieku, herbata z cytryną.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13
Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
11.11

poniedziałek

- - -
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
12.11

wtorek

  • Płatki owsiane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, papryka, herbata.
  • Gulasz węgierski, kasza gryczana, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, cebuli i jabłka z jogurtem naturalnym, kompot owocowy.
  • Śliwka.
  • Rosół z makaronem.
  • Gofry własnej produkcji z cukrem pudrem, melisa.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
13.11

środa

  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka krucha, ogórek kiszony, bawarka.
  • Polędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce, ziemniaki opiekane, fasolka gotowana, kompot owocowy.
  • Winogrono.
  • Zupa barszcz czerwony zabielany z ziemniakami.
  • Budyń waniliowy z musem truskawkowym, mięta.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
14.11

czwartek

  • Kluski lane na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, pomidor, herbata.
  • Pierogi z mięsem i okrasą, surówka z kiszonym ogórkiem, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym.
  • Ryz zapiekany z jabłkami, cynamonem i polewa jogurtową, herbata.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
15.11

piątek

  • Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska, papryka, kakao.
  • Paluszki rybne, ziemniaki, surówka z białej kapusty, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa fasolowa.
  • Ciasteczka owsiane własnej produkcji, bawarka.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.