Grudzień

Data Śniadanie Obiad Podwieczorek
04.12

poniedziałek

  • Kasza manna na mleku.
  • Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, papryka, herbata.
  • Makaron bolognesse, ser typu parmezan, kompot owocowy.
  • Banan.
  • Zupa jarzynowa.
  • Ciasto piaskowe własnej produkcji, bawarka.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
05.12

wtorek

  • Pieczywo mieszane z masłem, humus własnej produkcji, ogórek kiszony, kakao.
  • Kotlet schabowy, ziemniaki, kapusta zasmażana, kompot owocowy.
  • Gruszka.
  • Zupa rosół z makaronem.
  • Ryż z musem truskawkowym, herbata owocowa.
  • Rzodkiew biała do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
06.12

środa

  • Pieczywo mieszane z masłem, szynka pieczona w ziołach własnej produkcji, ogórek zielony, bawarka.
  • Potrawka z indyka z warzywami, makaron durum, surówka wielowarzywna, kompot owocowy.
  • Śliwka.
  • Zupa kartoflanka.
  • Budyń waniliowy z musem truskawkowym, herbatniki.
  • Marchewka do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
07.12

czwartek

  • Pieczywo mieszane z masłem, szynkowa staropolska, pomidor, kawa inka.
  • Eskalopki drobiowe w sosie koperkowym, kasza bulgur, surówka z ogórka kiszonego, jabłka i czerwonej cebuli, kompot owocowy.
  • Jabłko.
  • Zupa fasolowa.
  • Bułeczka drożdżowa własnego wypieku, herbata.
  • Kalarepa do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 10, 11, 13
08.12

piątek

  • Pieczywo mieszane z masłem, ser żółty, papryka, bawarka.
  • Koreczki z dorsza, ziemniaki, surówka z marchewki i pora, kompot owocowy.
  • Mandarynka.
  • Zupa kapuśniak.
  • Pankejki z brzoskwiniami, melisa.
  • Ogórek zielony do chrupania.
Alergeny: 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 10, 11, 13

UWAGA: Jadłospis może ulec zmianie.

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).

Cyfry podane w jadłospisie oznaczają wymienione niżej alergeny. 

Substancje lub produkty, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do rozporządzenia parlamentu europejskiego i rady (UE nr 1169/20155 z dnia 25 października 2011 r.) 

  1. Zboża zawierające gluten.
  2. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
  3. Jaja i produkty pochodne.
  4. Ryby i produkty pochodne.
  5. Soja i produkty pochodne.
  6. Seler i produkty pochodne.
  7. Gorczyca i produkty pochodne.
  8. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
  9. Skorupiaki i ich pochodne.
  10. Orzechy (laskowe, włoskie, nerkowca, makadamia, pistacje, migdały).
  11. Dwutlenek siarki, siarczyny.
  12. Łubin i produkty pochodne.
  13. Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
  14. Mięczaki.